måndag 14 december 2009

Lucia och julbak

Idag har det blivit julbak. Ur tidningen allt om mat hittade jag ett gott recept på en mandelfylld julkrans. Gjorde även leilas smarriga nöttoppar. Riktigt goda och tar ingn tid att göra. !!

Mandelfylld julfläta eller -krans 2 st
2 dl mjölk
50 g jäst
2 ägg
3 msk socker
1/2 tsk salt
100 g smör
ca 9 dl vetemjöl
Fyllning:
150 g mandelmassa
100 smör
1/2 dl florsocker
1/2 dl hackade pistagenötter (jag tog hasselnötter)
1 tsk nystött kardemumma
Värm mjölken till 37 grader. Lös upp jästen. Tillsätt äggen, sockret och saltet. Klicka i smöret och tillsätt mjöl. Arbeta ihop.
Riv mandelmassan rör ihop med smöret. Tillsätt florsocker, pistagemandel/hasselnötter och kardemumman. Rör ihop massan.
Gör längder eller kransar. Låt jäsa ca 30 min.
Pensla med uppvispat ägg o strö pärlsocker och hackad pistagemandel eller hasselnötter.
Grädda i nedre delen i ca 15 minuter.


Leilas nöttoppar

50 g smör
200 g hasselnötter
1 dl strösocker
1 ägg
Smält smöret. Mixa eller krossa i en mortel nötterna.
Blanda nötterna, smör, socker och ägg.
Klicka ut små toppar på en plåt med bakplåtspapper och sätt en hasselnöt i varje topp.
Grädda gyllene i mitten av ugnen ca 18 minuter i 175 grader.





Igår var det lucia och vi startade dagen med att lussa för Madickens farmor, farfar och fastrar. På eftermiddagen gick vi och tittade på Westerviks kanotklubbs luciatåg. Som passande till denna dag så kom det även ett par snöflingor. Det har fortsatt snö lite gran idag så nu får vi verkligen hoppas att det kommer lite till så det blir en vit jul.



















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar